Locatie: Hurwenen, Roerdompweg

Grootte: 3,3730 ha

Soort: Voormalige kleiput. Vochtig hakhout en middenbos, rivier, kruiden en faunarijk grasland.

Verkregen in: 1989, deels door schenking en deels door aankoop vanuit een speciaal hiervoor gevormd fonds.

Beschrijving: Ook dit terrein was net als de Breemwaard en de Crobsche Waard, eigendom van de voormalige BV Koninklijke Steenfabrieken Van Lookeren Campagne BV. De bijzondere natuur van het gebied, in combinatie met het niet rendabel zijn voor bedrijfsmatige activiteiten en de mogelijkheid om te kunnen blijven jagen en beheren, heeft de eigenaren doen besluiten deze natuurgebieden aan SBNL Natuurfonds over te dragen.

In de loop van de jaren is ook hier de vochtminnende beplanting, beeldbepalend geworden voor het terrein. De eilandjes zijn weelderig begroeid met wilg. En ook de omzoming van de plas met Es, Zwarte els en griendstoven maken het tot een oase in een open polderlandschap.

Ook de Blommenwaard ligt in de Waal-uiterwaard en wordt jaarlijks overstroomd.

Het leefgebied van de aanwezige beverfamilie wordt op dat moment met een paar honderd hectare zwemwater uitgebreid.

Deze parel ligt aan de Roerdompweg en is bereikbaar vanaf de Waalbandijk. Er ligt een wandelpad om de plas, voorzien van enkele zitbankjes. “Stille bezoekers” maken goede kans om de beverfamilie of de ijsvogel te spotten. Ook in het omliggend gebied, o.a. richting Hurwenense Kil is een ruime mogelijkheid om het gebied al wandelend te verkennen.