Fonds West-Gelderland

SBNL Natuurfonds lanceert dit jaar ook het Fonds West-Gelderland, welke mogelijk is gemaakt door een jaarlijkse bijdrage van een particulier. De particuliere schenker wil graag dat SBNL Natuurfonds ook de Veluwe en het rivierengebied kan bedienen wanneer aanleg en beheer van natuur en landschap aan de orde is.

15.000 euro beschikbaar voor landschapsprojecten in West-Gelderland in 2021

SBNL Natuurfonds trekt nu ook geld uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Gelderland ten westen van de IJssel (de Veluwe, Rivierenland en Rijk van Nijmegen) dankzij een periodieke schenking. Dit fonds kan nog in volume toenemen als er meer partijen dit soort projecten een warm hart toedragen. Een schenking aan een ANBI is fiscaal vrij en daarom interessant om te overwegen.
Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen.

De aanvraagperiode voor 2021 is gesloten. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze fondsen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Geïnteresseerden konden tot eind september 2021 een aanvraag indienen voor een project. De belangrijkste eisen voor het project zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het project voldoen aan de projectcriteria.

De projectcriteria 2021 kunt u hieronder downloaden.

Via onderstaande link gaat u rechtstreeks naar het aanvraagformulier:

  • Aanvraagformulier 2021

Voor meer informatie neem contact op met:

SBNL Natuurfonds, Maarsbergseweg 53a, 3956 KV Leersum
Tel. 0318 57 83 57
E-mail: sbnl@sbnlnatuurfonds.nl

Toegekende aanvragen 2020

  1. Landgoed Bokhorst ligt tussen Putten en Nijkerk en is ongeveer 80 hectare groot. De contouren van dit landgoed zijn recent hersteld door middel van hagen. Vanuit het Fonds West-Gelderland heeft SBNL Natuurfonds hiervoor € 2.000,- toegekend. 
  2. Landgoed Beekzicht strekt zich uit van het Appense veld tot aan de IJssel. Het landgoed krijgt een ondersteuning van € 7.000,- voor het versterken van zowel het landschap als de biodiversiteit. De eigenaren willen dit bereiken door de ontwikkeling van een voedselbos, het versterken van de voedselakker en door de inrichting van overhoekjes.
  3. Landgoed Schovenhorst wordt ook wel het mooiste geheim van Putten genoemd. Op dit landgoed is lange tijd geëxperimenteerd met allerlei boomzaden. SBNL Natuurfonds stelt nu € 6.500,- beschikbaar voor informatiepanelen bij de inmiddels indrukwekkende bomen in zowel het kleine als het grote pinetum.

Het project dat in 2019/2020 een bijdrage krijgt uit het Fonds West-Gelderland:

Beukenhaag in park Scherpenzeel
Het Huis Scherpenzeel ligt middenin het gelijknamige dorp. Van daaruit loopt via het huispark en het landschapspark een wandelroute naar een theekoepel.  De zogeheten ‘Overtuin’ in het landschapspark is aan herstel toe. Er wordt onder meer een beukenhaag aangeplant.

Dankzij het fonds is hiervoor 1.600 euro beschikbaar.