Waterhuishouding hersteld in klimaatbestendig bos bij landgoed ’t Nijveld

Informatieborden Kloosterbos 't Nijvelddinsdag 09 juli 2024

Het ‘Kloosterbos’, onderdeel van landgoed ’t Nijveld bij Bredevoort (Achterhoek), heeft een bijzondere geschiedenis én een bijzondere bodem en hydrologie. SBNL Natuurfonds heeft het herstel van de waterhuishouding ondersteund met een subsidie in 2019.

'Door de kleilagen hier in de bodem, en doordat het terrein afloopt, heeft het bos een bijzondere hydrologie. Het water blijft op sommige plekken al wat langer staan en het kan hier heel nat worden. Het water vloeit ook door de verschillende bodemlagen. Een dynamisch proces dat al eeuwenoud is. Maar ook dit bos heeft last van klimaatverandering. Door het water beter en langer vast te houden, blijft het gezond en behouden voor toekomstige generaties', zegt projectleider Pieter Westerhof van Bosgroepen.

De hydrologische maatregelen en de nieuwe informatieborden in het Kloosterbos zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van SBNL Natuurfonds. Door de kleinschaligheid van het bos en het ontbreken van parkeervoorzieningen e.d. is het bos beperkt te bezoeken.

Lees hier alles: Kloosterbos onthult geschiedenis.

Onze fondsen

Heeft u een project in 2025 waar u een steuntje in de rug voor kunt gebruiken? Kijk dan op onze website voor de voorwaarden: Onze Fondsen
.

Waterloop Kloosterbos

« Terug