Van de voorzitter

_DSC8378_kerstkaart.jpg

© Hans Menop

vrijdag 18 december 2020

Beste donateurs en vrienden van SBNL Natuurfonds,

Het jaar 2020 was een zeer memorabel jaar, dat lang in ons geheugen zal blijven hangen. Het begon zo goed allemaal. Er was voldoende werk, het ging goed met de economie en de werkloosheid was laag.
Onbekommerd ging een groot aantal Nederlanders op wintersport. Er was wel een nieuwe ziekte ontdekt in China, maar dat was ver weg.

Ver weg bleek toch heel snel dichtbij te komen. Via Italië en een après-skibar in Oostenrijk sloeg het virus ook in Nederland toe. We kwamen in een lockdown.  Ook voor SBNL Natuurfonds gold ‘van huis uit werken en digitaal vergaderen’. 
Maar we sloegen ons er doorheen.

Door de lange warme en droge zomer leek alles weer de goede kant op te gaan. Maar helaas, we zitten opnieuw in een lockdown, echter deze keer met het vooruitzicht dat er vaccins komen.
Voor een aantal van onze vrienden en familieleden komt het vaccin echter te laat.

Ondanks de coronacrisis is er doorgewerkt om naast de reeds bestaande SBNL Natuurfondsen in de resterende provincies fondsen op te richten. Binnenkort starten het Brabantfonds en het Utrechtfonds. Inmiddels zijn er 2 geefkringen opgestart in de provincies Noord-Brabant en Utrecht. Hier zult u binnenkort over vernemen. Ook voor het Drenthefonds is een eerste aanzet gegeven.

In 2020 hebben we afscheid genomen van Rini Smits. Hij en zijn vrouw gaan van hun pensioen genieten. Door Covid-19 hebben we met slechts een beperkt aantal mensen zijn afscheid kunnen vieren. Met Jos Koopmans en Arjan Ponsen als nieuwe medewerkers, wordt de taak van Rini overgenomen.

Ook Marten van Kammen heeft zijn functie van hoofdredacteur van ons blad neergelegd en wil het wat rustiger aan gaan doen. We zullen zijn bijdrages gaan missen.

Aan het einde van dit jaar legt onze directeur, Willem Schimmelpenninck van der Oije, zijn functie neer. Na het opzetten van een nieuwe structuur van fondsenwerving geeft hij het stokje over aan een opvolger die op basis van deze structuur aan de slag moet. Voorlopig neemt ons bestuurslid Albert Schimmelpenninck de functie van directeur waar. Zie ook ons nieuwsitem hierover.

De verkiezing van de Boom van het jaar is wederom door Noord-Brabant gewonnen. Er was wederom een keur aan fraaie verhalen over bomen en hun omgeving aangemeld. En er is veel gestemd. We zijn nu bezig om ‘onze’ Nederlandse boom ook hoog te laten eindigen in de Europese verkiezing (februari 2021). Daarvoor worden nu de eerste voorbereidingen getroffen. Ook de nieuwe verkiezing voor De Boom van het Jaar 2021 wordt nu alweer voorbereid.

Inmiddels is de vIZF_8632_Nijpjes.jpgakantiewoning op het landgoed Huis op de Bergen ingericht voor verhuur. De opbrengsten van deze verhuur moeten gaan bijdragen aan de instandhouding van het landgoed.

De vier nummers van ons blad ‘Mijn Natuur’ waren ook dit jaar weer zeer de moeite van het lezen waard. De redactie weet iedere keer weer te verrassen, waarvoor mijn dank.

Ik dank onze donateurs voor hun vertrouwen en steun en de vrijwilligers, het bestuur en het personeel voor hun inzet. We hebben nog veel mooie dingen te doen. Wellicht met een trage opstart als gevolg van de lockdown, maar daarna gaan we weer vol aan de bak. 

Ik wens u en uw geliefden een mooie Kerst en een goed en gezond 2021 toe.

Frederik Nijpjes,
voorzitter

« Terug