Grote Veenderplas, Ede

Locatie: Gemeente Barneveld en Ede

Grootte: 13,4070 ha

Soort: Waterplas met zoomvegetatie

Verkregen in: 1988. Dit eigendom is deels door schenking en deels door aankoop vanuit een gevormd fonds door SBNL  Natuurfonds verkregen.

Beschrijving: De Grote Veenderplas is nog net gelegen in Lunteren, gemeente Ede. Deze is begin jaren zeventig ontstaan door zandwinning voor de A30. Een ouderwetse zandwinput, een soort badkuip met een grote diepte (tot 17 meter) en steile oevers. De plas is omzoomd door een groene mantel van bomen en struiken. Dank zij deze groene mantel is de plas voor de bezoeker een oase van rust. Vanaf de snelweg is de waterplas met een beetje moeite nog net te zien.

Hengelsportvereniging Barneveld pacht het viswater en houdt toezicht. Door de variatie van diep en ondiep is de plas aantrekkelijk voor kleine en grote vissen. Enkele van haar vrijwilligers zijn eveneens actief met beheer en onderhoud van de omzomende beplanting.

Bereikbaar is de plas vanaf de Scherpenzeelseweg. Diverse punten van de plas zijn bereikbaar via de paadjes die door de vissers zijn aangelegd en onderhouden.