Brabant levert voor derde jaar op rij De Boom van het Jaar!

B&W Etten-Leur.jpg

College van B&W Etten-Leur vlnr: Gemeentesecretaris/directeur Cor Smits; Wethouder Ger de Weert; Wethouder Cees van Aert; Burgemeester Miranda de Vries; Wethouder Frank Vrolijk.

donderdag 15 oktober 2020

15 oktober 2020, de Moeierboom, een grootbladige linde in het centrum van Etten-Leur (provincie Noord-Brabant), is de winnaar geworden van de 3e Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing 2020 met een overweldigende meerderheid van 3593 stemmen.
Op nr. 2 eindigde de tweestammige vleugelnoot in Middelburg (provincie Zeeland) met 2450 stemmen. Op nr. 3 is geëindigd de rode beuk in Domies Toen te Pieterburen (provincie Groningen) met 2083 stemmen, een mooie prestatie.

Vanaf de start ging het gelijk op tussen Brabant en Groningen en heeft Groningen zelfs enkele dagen bovenaan gestaan. Halverwege september steeg ook het aantal stemmen in Zeeland fors maar kwam ze toch niet in de buurt van Brabant en Groningen. Begin oktober echter wist Zeeland een behoorlijk inhaalrace tot stand te brengen waarbij ze Groningen voorbij ging. Zeeland heeft deze voorsprong tot het eind toe weten vast te houden maar slaagde er niet in om Brabant van de troon te stoten. In deze verkiezing zijn erin totaal 13.185 stemmen uitgebracht.

Wanneer de prijsuitreiking aan de Gemeente Etten-Leur en de overhandiging van de wisseltrofee, door burgemeester Bosma aan burgermeester De Vries, gaan plaats vinden wordt nog nader bekend gemaakt. Vanwege de Coronamaatregelen zal dit echter op bescheiden wijze plaats vinden. De Moeierboom in Etten-Leur gaat ons land vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing, begin 2021. Zodra deze verkiezing van start gaat zullen we u weer vragen te stemmen op de Moeierboom, en wordt wellicht met uw hulp deze boom uit Etten-Leur ook de Europese winnaar!

Hieronder vindt u de volledige uitslag:

Provincie

Waar bevindt zich de boom

Aantal stemmen

1.

Noord-Brabant

De Moeierboom in Etten-Leur

3593

2.

Zeeland

De tweestammige vleugelnoot in Middelburg

2450

3.

Groningen

De rode beuk in Domies Toen te Pieterburen

2083

4.

Noord-Holland

De Boom Die Alles Zag, Amsterdam

1496

5.

Limburg

De Settela-eik in Born

1094

6.

Gelderland

De oude Mariaboom in Hattem

622

7.

Drenthe

De mooiste treurbeuk ooit in Gieten

595

8.

Overijssel

De Boomtuin van Diepenheim

366

9.

Zuid-Holland

De linde van Mookhoek, een ultieme overlever

346

10.

Utrecht

De veldesdoorn van Doornburgh

255

11.

Friesland

De kranige vlierbes bij Griltjeplak op Terschelling

242

12.

Flevoland

De Schietwilg van de Kamperweg in Ens

43

« Terug