De Boom van het Jaar 2019 staat wederom in Noord-Brabant!

Genomineerde bomen 2019-Noord Brabant-Liggend-.jpgdonderdag 17 oktober 2019

De mooie beuk te Bladel (in de volksmond bekend als de ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’, provincie Noord-Brabant), is de winnaar geworden van de 2e Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing met een overweldigende meerderheid van 9.840 stemmen.
Op nr. 2 eindigde de boom die alles heeft overleefd, de Lijnbaanplataan in Rotterdam (Zuid-Holland), met 9.212 stemmen. Op nr. 3 is geëindigd de zwarte populier aan de Waaldijk in Opijnen (Gelderland) met 1.319 stemmen, een mooie prestatie.

Gedurende de verkiezing bleek al snel dat het een wedstrijd tussen Bladel en Rotterdam ging worden. Er werd regelmatig van stuivertje gewisseld en dat bleef tot het einde doorgaan: dan stond Bladel weer bovenaan, dan weer Rotterdam. Flyers, matrixborden, social media en lokale pers werden ingezet om publiciteit voor ‘de Boom’ te genereren. Tot op de laatste dag bleef het heel spannend en kan worden gesteld dat in de slotfase ‘De Heksenboom’ de wedstrijd heeft beslist in het voordeel van Noord Brabant. Deze 2e verkiezing heeft naast de 148 aangemelde verhalen ook nog eens veel meer stemmen opgeleverd dan vorig jaar en daarmee onze verwachting ver overtroffen. 

Wanneer de prijsuitreiking aan de eigenaar van de winnende boom gaat plaats vinden wordt nog nader bekend gemaakt. De heksenboom van Zwarte Kaat gaat ons land vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing, begin volgend jaar. Zodra deze verkiezing van start gaat zullen we u weer vragen te stemmen op de Nederlandse Boom van het Jaar 2019! 

De grote hoeveelheid uitgebrachte stemmen dit jaar hebben we te danken aan veel aandacht die de verkiezing dit jaar heeft getrokken. De toegenomen aandacht hebben we mede te danken aan het initiatief van Rachelle Eerhart. In amper 2 weken tijd heeft Rachelle wandelingen langs alle 12 genomineerde bomen gemaakt: de ‘Mooiste Boom Wandel10daagse’. Tijdens haar wandelingen werd zij vergezeld door diverse geïnteresseerden en bomenliefhebbers. 

Hieronder vindt u de volledige uitslag:

 1. De Heksenboom van Zwarte Kaat - Bladel / Noord-Brabant - 9.840 stemmen
 2. De Lijnbaanplataan die alles overleeft - Rotterdam / Zuid- Holland - 9.212 stemmen
 3. De  zwarte populier aan de Waaldijk - Opijnen / Gelderland - 1.319 stemmen
 4. De  beuk met de moeilijke voeten - Middelburg / Zeeland - 1.180 stemmen
 5. Capitein ter Zee, de grafwachter van Sparrendreef - Vianen / Utrecht - 695 stemmen
 6. De ‘Oude Dame Castanea sativa’ die alles zag - Vlodrop / Limburg - 679 stemmen
 7. De Bakspiekereik - Lattrop-Brecklenkamp / Overijssel - 625 stemmen
 8. De mysterieuze jeneverbes - Zeegse / Drenthe - 518 stemmen
 9. De kabouterboom - Saaxumhuizen / Groningen - 253 stemmen
 10. De Marilandicapopulier in de Prinsentuin - Leeuwarden / Friesland - 222 stemmen
 11. De scheve linde - Dronten / Flevoland - 197 stemmen
 12. Iepenhoofstad van de wereld - Amsterdam / Noord-Holland - 93 stemmen

« Terug