Toegekende aanvragen 2019
Het Baron en barones Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds honoreerde de volgende projecten:
- Historische Moestuin
Erfgoed Landfort in Megchelen ondergaat een grootse restauratie. In de buitenplaats komt uiteindelijk het Nationaal Centrum voor Nederlandse Buitenplaatscultuur. De stichting Erfgoed Landfort wil een 18eeeuwse moestuin, bloementuin, boomgaard, visvijver, bijenstal en muur met leifruit in oude luister herstellen.
Het project krijgt een bijdrage van 14.868 euro.
- Drone voor patrijzen
Montferland heeft met succes de patrijzenstand opgevijzeld. Het aantal gesignaleerde koppeltjes steeg van zeven (met vijftien kuikens) naar 21 (met 104 kuikens). SBNL Natuurfonds ondersteunde dit project al eerder financieel. Het krijgt nu een bijdrage voor de aanschaf van een drone om patrijzen op te speuren.
Hier was de bijdrage 3.000 euro. - Klimaatbestendig bos
Het veranderende klimaat zorgt voor achteruitgang van het bos. Voordat Buitenplaats Spijkerbosch bij Olst het bos gaat opknappen, gaan de eigenaren onderzoeken hoe ze hun bos klimaatbestendig kunnen maken. Het onderzoek moet ook tips opleveren voor andere particulieren die aan de slag willen.
Het project krijgt een bijdrage van 5.000 euro. - De poel Sebastopol
De voorouders van de huidige bewoners begeleiden in de 18e eeuw toekomstig stadhouder prins Willem IV op een reis door Rusland. Op hun landgoed Ampsen bij Lochem legden ze een poel aan, vernoemd naar een stad op die reis: Sebastopol. Die poel is inmiddels helemaal overwoekerd en wordt opgeknapt.
Voor de opknapbeurt wordt een bijdrage verstrekt van 10.000 euro. - Hosta kunstwerk
Diepenheim staat bekend als kunstenaarsstadje. De Kunstenaarsvereniging beschikt in de Tuinen van Diepenheim over een bijzonder kunstwerk, het Gazebo. Een tuin met 65 plantvakken met daarin 1200 soorten hosta’s en omringd door beuken. De droogte van de afgelopen jaren was funest voor de hosta’s. Tweederde wordt nu opnieuw ingeplant.
Dankzij de Stichting Landschap Behoud Overijssel ontvangen zij een cheque ter waarde van 10.000 euro.
Gefinancierd door Van Hemert in cofinanciering met Clean Advantage in partnership with FLEETCOR:
-
Keltische boomkalender
De Kelten hanteerden een boomkalender. Ze verbonden aan elke korte periode (maximaal tien dagen) een specifieke boomsoort. Het karakter van een nieuwgeborene werd bepaald door die boomsoort. Op landgoed Het Jagershuis in Wehl is zo’n Keltische boomkalender geplant. Het is nu onderdeel van een grote opknapbeurt, samen met onder meer het herstel van de dubbele beukenlaan en de poelen.
Het project krijgt een bijdrage van 10.000 euro. - Pluktuin en voedselbos
Martijn en Linda Hulsman van Erve Meijerink op landgoed Vilsteren gaan een pluktuin en een voedselbos van 2 hectare aanleggen. Het past bij hun biologische veeteeltbedrijf. Bezoekers kunnen straks een rondleiding krijgen en proeven van de bessen, noten, fruit en andere gewassen. Dit project richt zich vooral op kinderen.
Ook dit project krijgt een bijdrage van 10.000 euro.