De projecten die in 2019/2020 een bijdrage krijgen uit het Nora Croin Michielsen Fonds zijn:
-
Bossen en zandgrond
De Bosgroep Midden Nederland neemt het bodemleven van bossen onder de loep. ‘Zeker op zandgrond hebben ze het zwaar. Maar waarom floreert het ene bos beter dan het andere? Wij denken dat de bodem bepalend is’, vertelt directeur Gijs Kuneman. In het project wordt het bodemleven van nu vergeleken met die van de jaren ’50, toen het bos op zand nog vitaal was. Als de diagnose is gesteld, worden maatregelen getest, bijvoorbeeld steenmeel toevoegen, of ingrijpen in de waterstand.Hier bedraagt de cheque 17.000 euro
2022: inmiddels is het onderzoek afgerond en heeft geresulteerd in een praktische handleiding voor beheerders: "Naar een gezonde bosgroeiplaats voor een veerkrachtig bos". -
Gevarieerde weideranden
Kruidenrijke weideranden zijn populair, maar leveren vaak geen enkele meerwaarde voor hazen, patrijzen en leeuweriken, stelt Paul Geurts van de Stichting Biotoopbeheer. Volgens hem zijn gevarieerde weideranden met onder meer beemdlangbloem, timotheegras en klaver juist wel gunstig. Hij wil vooral het gehalte aan verzadigde vetzuren in de planten onderzoeken, omdat deze onmisbaar zijn voor de aanmaak van vetrijke moedermelk bij hazen. Als boeren laat maaien (half juli), bieden de planten bovendien nest- en schuilgelegenheid. Geurts wil achterhalen hoeveel opbrengst dit scheelt, zodat boeren compensatie kunnen krijgen.De bijdrage is 15.500 euro.
-
Schimmel bedreigt salamanders
Een nieuwe schimmel (Bsal) is desastreus voor salamanders. In Gorssel is hij opgedoken bij kamsalamanders. De Stichting Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) wil in poelen in de buurt nagaan of daar ook Bsal zit. Verder wil de stichting nieuwe detectiemiddelen ontwikkelen, een meldingssysteem opzetten voor dode exemplaren en inzicht krijgen in de bepalende factoren voor een uitbraak.Dit project kan 16.000 euro tegemoet zien.
-
Naslagwerk tuinvogels
Iedereen die geregeld een vogeltje in de tuin ziet, denkt vaak dat het om één exemplaar gaat. De populatie is in werkelijkheid meestal vele malen groter, vertelt Albert-Erik de Winter uit Usquert. Als vogelringer heeft hij al eens 150 verschillende roodborstjes in zijn tuin gevangen. Hij werkt aan een naslagwerk over tuinvogels met soorten, feiten en bijzondere weetjes.Het project krijgt 1.860 euro.