Brabantse Heksenboom behaalt 4e plaats bij Europese Verkiezing

Czech republic_2_ETY2019

©Marek Olbrzymek

dinsdag 17 maart 2020 17:20

De Brabantse ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ is op een mooie 4e plaats geëindigd bij de verkiezing van ‘The European Tree of the Year’. De beuk kreeg 18.452 stemmen.
Het was voor de tweede keer dat een Nederlandse boom deelnam aan deze verkiezing die al sinds 2011 wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association.
De Europese winnaar is De Bewaker van het gezonken dorp in Vír, Republiek Tsjechië met 47.226 stemmen.

Nummer 2 is de Ginkgo van Daruvar uit Kroatië met 28.060 stemmen, gevolgd door de eenzame populier in Kalmykia uit de Russische Federatie met 27.411 stemmen. De volledige uitslag vindt u op www.treeoftheyear.org.

Half oktober was bekend geworden dat de markante Bladelse Heksenboom op Landgoed ten Vorsel was verkozen tot de Nederlandse inzending. Bijna 40% van alle uitgebrachte stemmen ging toen naar de Heksenboom. 

Voor een Europese podiumplek is fanatiek campagne gevoerd, door Landgoed Ten Vorsel, Recreatiepark De Achterste Hoef, TIP Bladel, voormalig boswachter Frans Kapteijns, Gemeente Bladel en SBNL Natuurfonds, met vele persmomenten en bij het bezoek van de Treehunter op 28 januari jl. was naast het Jeugdjournaal ook de Brabantse media groots vertegenwoordigd. Ook het dagblad Trouw, sinds dag één mediapartner van SBNL Natuurfonds in de promotie van De Boom van het Jaar, besteedde aandacht aan de Europese verkiezing.

Mede dankzij de mooie foto’s van Mark Kohn, Rob Visser en Rieky Hermans hebben we aardig wat aandacht op de Heksenboom weten te vestigen. 

Gratis reclame
Daarnaast hebben we veel media-aandacht gehad van het Eindhovens Dagblad, De Telegraaf, en De Kampioen.  Eindhoven247, een dienstverlener voor Eindhovense evenementen, had een enorm led-scherm van 52m2 boven busstation Neckerspoel in Eindhoven staan en daarnaast nog op de LED-schermen bij 10 invalswegen van Eindhoven centrum. Dankzij CineFox in Eindhoven hadden we gratis bioscoopreclame in de Vue-bioscoop. Filmbezoekers kregen in de voorjaarsvakantie voorafgaand aan hun film te zien hoe ze op de Heksenboom konden stemmen. De firma Suurland heeft op 120 van hun reclameborden door de provincie een stemoproep geplaatst.

Halverwege de stemperiode stonden we 7e.

Langzaam kreeg het aantal stemmen voor onze Heksenboom meer momentum en lieten we de ook zeer respectabele kandidaten Portugal en het Verenigd Koninkrijk achter ons. Op het moment dat de stemmentellers uit beeld gingen, op 23 februari, stonden we op de 5e plaats met 13.741 stemmen! Dus ook in de laatste week is nog door heel veel mensen gestemd.

Al deze inspanning en aandacht heeft geleid tot het mooie resultaat van deze 4e plek. Wij danken iedereen die ons in de campagne gesteund heeft.

Boom van het Jaar verkiezing 2020
De Boom van het Jaar gaat derde seizoen in. Vanaf 3 april kan iedereen weer een markante boom opgeven in zijn omgeving voor de verkiezing van de Nederlandse Boom van 2020.
Trouw zal, net als vorig jaar, de aftrap verzorgen. Daarnaast heeft de ANWB toegezegd in het aprilnummer van de Kampioen (met vijf miljoen lezers) aandacht te besteden aan de mogelijkheid tot het inzenden van een kandidaat. Voorop staat dat de boom een goed verhaal moet hebben. Het gaat niet om de mooiste, dikste of oudste boom, maar om de maatschappelijke relevantie en historische context van de boom. Tot 18 mei is het mogelijk een mooi bomenverhaal in te zenden via www.deboomvanhetjaar.nl.

Na half mei zal de jury zich buigen over alle inzendingen en opnieuw per provincie één boom nomineren. Het Nederlandse publiek mag dan in een stemronde die van begin september tot half oktober duurt, een favoriet kiezen. Deze winnaar wordt, net als de Heksenboom van Zwarte Kaat dit jaar, de Nederlandse inzending voor de verkiezing van The European Tree of the Year in 2021. 

Kijk voor meer informatie en het wedstrijdreglement op onze website: www.deboomvanhetjaar.nl

« Terug