Brabantse Troeteleik 7e bij Europese verkiezing; en de winnaar is.....

blosommingalmondtreehungary.jpg

De Amandelboom van de besneeuwde heuvel in Pécs, Hongarije. ©Svastits Krisztián

dinsdag 19 maart 2019 20:15

De Brabantse Troeteleik is als 7e geëindigd bij de verkiezing van ‘The European Tree of the Year’. De eik kreeg meer dan 16.000 stemmen. Het was voor het eerst dat een Nederlandse boom deelnam aan deze verkiezing die al sinds 2011 wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association.
De winnaar in Europa is De Amandelboom van de besneeuwde heuvel in Pécs, Hongarije geworden met 45.132 stemmen. 

Nummer 2 is de Abramtsevo eik uit de Russische Federatie met 39.538 stemmen, gevolgd door de honderdjarige Steeneik van Monte Barbeiro uit Portugal met 32.630 stemmen.

Half oktober was bekend geworden dat de markante Bredase Troeteleik in de middenberm van de A58 was verkozen tot de Nederlandse inzending. Bijna een kwart van alle uitgebrachte stemmen ging toen naar de Troeteleik. Voor een Europese podiumplek is fanatiek campagne gevoerd met vele persmomenten, o.a. bij Omroep Brabant en bij het bezoek van de Treehunter op 19 februari jl. Ook het dagblad Trouw, sinds dag één mediapartner van SBNL Natuurfonds in de promotie van De Boom van het Jaar, besteedde aandacht aan de Europese verkiezing. Peter Derksen, organisator van de Boomfeestdag, ondersteunde de campagne onder meer via radio-interviews. Daarnaast stonden in de omgeving van Breda, de gemeente waaronder de Troeteleik officieel valt, vier grote billboards langs de wegen om voorbijgangers te stimuleren te gaan stemmen.
Wij danken iedereen die ons in de campagne gesteund heeft.

Boom van het Jaar verkiezing 2019
De Boom van het Jaar gaat tweede seizoen in. Vanaf eind maart kan iedereen weer een markante boom opgeven in zijn omgeving voor de verkiezing van de Nederlandse Boom van 2019.
Trouw zal, net als vorig jaar, de aftrap verzorgen. Daarnaast heeft de ANWB toegezegd in het aprilnummer van de Kampioen (met vijf miljoen lezers) aandacht te besteden aan de mogelijkheid tot het inzenden van een kandidaat. Voorop staat dat de boom een goed verhaal moet hebben. Het gaat niet om de mooiste, dikste of oudste boom, maar om de maatschappelijke relevantie en historische context van de boom. Tot half mei is het mogelijk een mooi bomenverhaal in te zenden. Vorig jaar eindigde de teller op 265 verhalen. 

Na half mei zal de jury zich buigen over alle inzendingen en opnieuw per provincie één boom nomineren. Het Nederlandse publiek mag dan in een stemronde die van begin september tot half oktober duurt, een favoriet kiezen. Deze winnaar wordt, net als de Troeteleik dit jaar, de Nederlandse inzending voor de verkiezing van ‘The European Tree of the Year’ in 2020. 

Kijk voor meer informatie op onze website: www.deboomvanhetjaar.nl of op de Europese website www.treeoftheyear.org.

« Terug