Minister ontvangt cheque voor De Boom van het Jaar

BoomvhJaar-uitreiking-TijhuisAV.JPGmaandag 12 november 2018 17:09

“De titel Boom van het Jaar is een terechte titel. Iedereen kent het beeld van deze boom. Ook ik ben er talloze malen langsgereden onderweg naar Den Haag of Brussel. Het is een belangrijk ijkpunt in de middenberm van de A58. Daarom vind ik het fijn om deze prijs in ontvangst te nemen. Het is belangrijk dat er aandacht is voor het behoud van de natuur.” Dit zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Waterstaat vanochtend, toen zij de cheque voor de winnende Troeteleik in ontvangst nam. Deze eik is eigendom van Rijkswaterstaat.

De Troeteleik won op 16 oktober de verkiezing van De Boom van het Jaar met ca. 30% van de uitgebrachte stemmen. Deze verkiezing, georganiseerd door SBNL Natuurfonds, is dit jaar voor het eerst in Nederland gehouden en draait om bomen met een bijzonder verhaal. De winnende Troeteleik wordt nu de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in maart 2019 wordt gehouden.

Het ministerie kan de cheque ter waarde van 2500 euro volgens SBNL Natuurfonds echter pas verzilveren, wanneer duidelijk is wat de toekomst van deze eik wordt. Het geld is namelijk bedoeld voor onderhoud of verfraaiing van de boom zelf. Vooralsnog staat de Troeteleik op de nominatie om in 2020 gekapt te worden, wanneer de verbreding van de A58 plaatsvindt. De minister gaf na ontvangst van de prijs aan de mogelijkheden om de boom te sparen, nogmaals te willen onderzoeken.

“Eén mogelijke optie is een verruiming van het nabijgelegen viaduct. Daar is 3,5 miljoen euro mee gemoeid. Ook andere opties zijn bekeken, maar die waren nog duurder of technisch niet uitvoerbaar. Verplaatsen is geen optie, hebben de deskundigen ons verteld. Dat zou de boom niet overleven. Daarom is in overleg met belangenorganisaties besloten de viaduct-optie nu nader te onderzoeken. Iedereen is van harte welkom hierover mee te denken.”

De wisseltrofee ging naar de gemeente Breda, waar de Troeteleik staat. Burgemeester Paul Depla van Breda nam de trofee in ontvangst; een jong klein boompje, dat voortkomt uit een oude stam. “Deze trofee symboliseert waar Tree of the Year voor staat”, aldus rentmeester Maaike Brasz die namens organisator SBNL Natuurfonds de trofee overhandigde. “Tree of the Year draait om behoud en bewustzijn van de natuur en de sociale cohesie die hieruit voortkomt. Wij hopen dat deze trofee een prominente plek krijgt in het gemeentehuis van Breda.”

Burgemeester Depla toonde zich verguld met de winst. “Als burgemeester ben ik altijd blij als we hoog in de lijstjes staan. Dus de prijs voor de boom met het mooiste verhaal is zeer welkom. Verhalen maken de stad. Bijnamen zeggen veel over de eigenaar. De term Troeteleik geeft aan hoe geliefd deze boom is. Het is een icoon, een identiteitsbepaler. In een verstedelijkt gebied moeten we onze groene omgeving koesteren. Daarbij moeten er soms lastige keuze gemaakt worden. Ik ben ervan overtuigd dat de minister alles uit de kast zal halen om te proberen de Troeteleik te redden Daarbij moet een afweging gemaakt worden van alle belangen”, aldus de burgemeester.

« Terug