De Troeteleik in de berm A58 winnaar van De Boom van het Jaar verkiezing

DSC_EikNbrabant7087-web.jpgdinsdag 16 oktober 2018 09:30

De Anneville eik (in de volksmond Troeteleik), staand in de middenberm van de A58 in de provincie Noord-Brabant, is de winnaar geworden van de eerste Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing. De boom wint met een overweldigende meerderheid van 2834 stemmen.
Op nr. 2 eindigde De Troostboom (Limburg) met 1858 stemmen en op nr. 3 De Makke Janne (Utrecht) met 986 stemmen.

Vanaf de start heeft Limburg sterk aan kop gestaan. Begin oktober kwam er echter veel publiciteit omtrent De Troeteleik. Het zorgde voor een ommekeer in de stemverhouding. De Limburgse kandidaat werd door Noord-Brabant ingehaald.  Deze eerste verkiezing heeft naast de 265 aangemelde verhalen ook nog eens tot ruim 11.000 stemmen geleid. Deze aantallen overtroffen onze verwachting.
Waar en wanneer de prijsuitreiking aan de eigenaar van de winnende boom gaat plaats vinden is nog onzeker vanwege de locatie van de boom. Wij zullen u hierover later berichten. De Troeteleik gaat ons land vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing. Dan zullen wij wederom vragen te stemmen op de Nederlandse inzending, de Troeteleik.

SBNL Natuurfonds wil benadrukken dat zij in de strijd voor het behoud van De Troeteleik geen partij is. Het verhaal van deze bijzondere eik, ingezonden door zelfs 10 personen, heeft  de vakjury aangesproken. Landschapselementen die moeten sneuvelen vanwege uitbreiding mobiliteit, is iets waar de schrijvers zich zorgen om maken. Zowel de heroïek als tragiek rondom deze boom komen hierin naar voren of zoals een van de vakjuryleden aangaf: ‘het aantal uitgebrachte stemmen verwoordt een motie van treurnis’.

Hieronder vindt u een overzicht van het aantal uitgebrachte stemmen op de overige kandidaten.

4. Drenthe: De rode beuk van de locoburgemeester met 754 stemmen
5. Zuid-Holland: De Koekampkastanje met 723 stemmen
6. Gelderland: De Dikke Boom met 673 stemmen
7. Noord-Holland: De platanen van het Leidsebosje met 608 stemmen
8. Groningen: De plataan in het midden van het doolhof met 363 stemmen
9. Overijssel: De Kozakkenlinde met 322 stemmen
10. Zeeland: De linde van kasteel Westhove met 187 stemmen
11. Friesland: De Levensboom met 130 stemmen
12. Flevoland: De zelf geplante eik met 83 stemmen.

« Terug