Excursie Gorsselse Heide op 9 juni

Gorsselse-heide-DSC_4651.JPGwoensdag 16 mei 2018 12:03

Zoals u in het lentenummer van Mijn Natuur heeft kunnen lezen zijn donateurs van SBNL Natuurfonds op zaterdag 9 juni van harte welkom op de Gorsselse Heide. Gidsen van de Stichting Marke Gorsselse Heide leiden u rond en vertellen u alles over het 120 hectare tellend natuurterrein. Een bijzonder gebied.
Er is nog plek dus meld u snel aan.

De Gorsselse Heide is een natte-heidegebied tussen Gorssel, Harfsen en Eefde. Het natuurterrein is het laatste restant van een enorm heidegebied (ruim 5.000 ha) dat vroeger van Gorssel tot Bathmen en Lochem reikte en tot het begin van deze eeuw in gebruik was als militair oefenterrein. Aangezien het om natuurgebied ging, wilde het ministerie het gebied destijds opdelen en overdragen aan natuurorganisaties of andere gegadigden.

Marke nieuwe stijl
In Gorssel sloegen de inwoners de handen ineen om een deel van het totale terrein te bemachtigen. Dat lukte hen in de vorm van een marke nieuwe stijl, een samenwerkingsverband van boeren dat oorspronkelijk uit de Middeleeuwen stamt. De Stichting IJssellandschap kocht het terrein in 2009 en droeg het beheer over aan de Stichting Marke Gorsselse Heide. Het middeleeuwse samen beheren van de grond doen de Gorsselnaren nu dus opnieuw. Dat is uniek in Nederland. Voormalig minister Cees Veerman (LNV) noemde het een prima voorbeeld van burgerbetrokkenheid bij natuur- en landschapsbeheer. Tijdens de excursie proberen de gidsen een vonk van die betrokkenheid te laten overslaan.

Voor de excursie door dit bijzondere gebied kunt u zich aanmelden via het secretariaat van SBNL Natuurfonds: sbnl@sbnlnatuurfonds.nl, tel. 0318 578357. De excursie begint om 14.00 uur.  

« Terug