Ambachtelijk vrijwilligerswerk in de Crobsche Waard

IMG-20160126-WA0001.jpgmaandag 01 februari 2016 16:34

De schoonheid van ons natuurterrein in de Crobsche Waard vindt voor een groot deel ook zijn oorsprong in de aanwezige grienden, wilgenstruwelen en -bossen (zachthout-ooibos). Met de voeten bijna altijd in het water groeit dit hout jaarlijks met een respectabele snelheid.

Deze ingrediënten tezamen, bezorgen onze vaste vrijwilligers Bert en Marco in de winterperiode dan ook handen vol werk. De heren geven er de voorkeur aan om het griend nog op de ouderwetse manier, met de hand en een vlijmscherpe hiep, te hakken.

Het wassende water van de Waal, jaarlijks een terugkerend fenomeen in het gebied, is de bekende stok achter de deur om het werk af te krijgen. En na gedane arbeid levert dit dan ook een idyllisch plaatje op. 67 Manuren werk zijn er geleverd, met als resultaat 49 grote bossen griendhout.

Op rillen leggen, tegen de stoven aan, was deze keer geen optie. Er lag nog te veel hout van de vorige hakronde. Dit keer zijn ze opgehaald door de plaatselijke griendhouthandel. Wel wat minder ambachtelijk maar wel zo efficiënt in dit natte winterlandschap.

« Terug