Het eerste kievitsei van 2016 gevonden!

Wil-Foolen-en-Piet_Delissen-1ekievitsei_0282.JPGdonderdag 10 maart 2016 09:03

Het eerste kievitsei van 2016 is 9 maart gevonden in Sint-Oedenrode in Brabant. Het gebeurt niet vaak dat het eerste kievitsei zo zuidelijk in het land wordt gevonden.

Piet Delisse en Wil Foolen van de werkgroep Weidevogelbescherming Rooi vonden op 9 maart om 16.00 uur het eerste kievitsei van 2016 op een maisperceel naast de Dommel in de gemeente Sint-Oedenrode.


De heren waren al enkele dagen actief  op de uitkijk in het gebied nadat  ze al meerdere nestkuiltjes op dit en omliggende percelen hadden gevonden. En 9 maart was het dan zover. 

Kievitseieren mogen niet meer worden geraapt. Zodra een ei is gevonden, worden de nesten gemarkeerd, zodat boeren er rekening mee kunnen houden. Door om een nest heen te maaien of een nest te verplaatsen, krijgen de vogels de kans om rustig te broeden.Na de melding van de vondst is het ei ter plekke gecontroleerd door Rini Smits van SBNL/Sectie weidevogelbeheer Vanellus vanellus en Aad van Paassen van LandschappenNL en is vastgesteld dat het ei echt is. En daarmee is officieel het eerste kievitsei van Nederland in 2016 gevonden.

« Terug