Donateurs bezoeken 'het Westersche Veld'

SBNL-donateursdag-2015-Marwijksoord_Peter (11).JPGdonderdag 01 oktober 2015 14:31

Meer dan honderd donateurs van SBNL bezochten zaterdag de Natuurparel landgoed ‘het Westersche veld van Rolde’. De bezoekers beleefden een genoeglijke en interessante middag.

Na een minuut stilte voor de dit jaar overleden mede-oprichters en oud-voorzitters Hendrik Jan van Beuningen en Hans Drijver vertelde voorzitter Frederik Nijpjes over de laatste ontwikkelingen bij SBNL.

Hij noemde onder meer de nieuwe visie en missie, de gesprekken met Staatsbosbeheer over het eventueel hervatten/continueren van beheer van stukken natuur. De overheidsorganisatie zegde in 2014 de overeenkomst met SBNL op.

Ook meldde hij dat er vanuit het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds dit jaar 75.000 euro beschikbaar is voor projecten. De uitkeringscommissie buigt zich de komende tijd over de aanvragen en brengt advies hierover uit aan het bestuur van SBNL. In de bestuursvergadering van 17 december vindt besluitvorming plaats.

Gastheer Michael Duintjer vertelde daarna over het landgoed van zijn familie, waarvan hij directeur-beheerder is. Zijn familie kocht het in 1928 voor de jacht. Op een creatieve en ondernemende manier speelt hij in op kansen, bijvoorbeeld als een weg door het landgoed verbreed moet worden. Stap voor stap verdwijnen de akkers en weilanden. Daar komen onder andere heide en hoogveenmoeras voor terug. 

De bezoekers konden vervolgens in groepen met eigen ogen het landgoed leren kennen, onder leiding van gidsen. Het fraaie nazomerweer maakte de leerzame wandeling tot een ontspannen natuurbeleving.

« Terug