Start van het weidevogelseizoen door vondst eerst kievitsei 2015

1e-kievitsei-2015.jpgmaandag 09 maart 2015 10:00

Op 8 maart is in Schelluinen (gemeente Giessenlanden) in de provincie Zuid-Holland het eerste kievitsei van 2015 gevonden.

Deze vondst is om 14.56 uur gemeld bij LandschappenNL. Het ei is volgens het protocol gezamenlijk gecontroleerd door LandschappenNL en SBNL en er is vastgesteld dat het een vers ei is. De vinder, Wout Gorree van de werkgroep Weidevogels van de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard”, zag ’s morgens een hennetje met strootjes gooien, een teken dat er net een ei is gelegd of er aan zit te komen. Hij vond het nestje met een ei op een graslandperceel in het Zuid-Hollandse Schelluinen. Bij controle bleek er inmiddels een tweede ei bijgelegd.

Dat het een aantrekkelijk weidevogel-weiland is, blijkt uit het feit dat er 4 koppels kieviten aan het baltsen waren, waarvan twee haantjes druk met het maken van nestkuiltjes en het lokken van de hennetjes.
Ook een koppeltje scholeksters was al parend druk met hun toekomstplannen. 
Sinds 2003 zijn de vrijwilligers een werkgroep Weidevogels van de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard.”

Weidevogelseizoen van start
Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2015 echt begonnen. Vrijwilligers van de provinciale organisaties Landschapsbeheer, de Bond van Friese Vogelwachten en de sectie Weidevogels Vanellus vanellus van Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL), trekken vanaf nu tot half juni het land in om waar nodig samen met boeren nesten te zoeken en te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.

« Terug