Koninklijke onderscheiding voor Rini Smits

Lintje_RSmits_2691.JPGzaterdag 25 april 2015 16:00

Bij de 'lintjesregen' heeft Rini Smits, coördinator terreinbeheer en biotoopconsulent bij SBNL, een Koninklijke onderscheiding gekregen. Hij ontving de versierselen die horen bij een Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Bernheze speldde bij hem thuis het lintje op de revers.

Naast familie en vrienden, waren ook SBNL-voorzitter Frederik Nijpjes, bestuurslid Theo Meijer en collega's Maaike Brasz en Simone Luijckx aanwezig om de glunderende Rini Smits te feliciteren.

Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten, die vooral op het terrein van wildbeheer en bijenhouderij liggen. Sinds 1991 is Rini Smits in zijn woonplaats voorzitter van de Wildbeheereenheid Nistelrode. Van daaruit is hij mede-organisator van de natuurschoonmaakdagen en is hij lid van de gemeentelijke adviesgroep Flora en Fauna. Reewild is voor hem een belangrijk aspect. Hij is bestuurslid van de Vereniging Het Reewild regio Oost-Brabant, organiseert de jaarlijkse reewildtellingen en regelt mede de reewildpopulatie. Ook bekommert Rini Smits zich om valwild. Al 20 jaar coördineert hij het reewildbeheer en het valwild in Nistelrode en omgeving. Vanaf 2010 is hij oprichter en voorzitter van de Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen.

Ook bij de Bijenhouderijvereniging Sint Ambrosius is hij al 40 jaar actief, o.a. enkele jaren als penningmeester en voorzitter. Hij draagt mede zorg voor de jaarlijkse bijenmarkt in Nistelrode en het onderhoud van de bijen- en vlinderweide. Verder was Rini Smits 30 jaar acoliet in de Heilige Lambertuskerk, penningmeester bij de vogelvereniging Vogelvreugd en vrijwilliger bij de EHBO. 
Omdat deze, alom gewaardeerde "bezige bij", ook voor SBNL al bijna 15 jaar van waarde is, ontving hij, ter ere van de koninklijke onderscheiding, uit handen van de voorzitter een bronzen ree.

« Terug