22 juni 2024 Excursie Boerderij Eben-Haëzer, Nieuw-Lekkerland (ZH)

Agroforestry excursiedinsdag 28 mei 2024

Kom kijken hoe een gangbaar melkbedrijf in transitie is naar een volledig zelfvoorzienend en circulair boerenbedrijf

Wie is Boer Jasper?

Agrariër Jasper Meerkerk had tot een jaar of zeven geleden een gangbaar melkveebedrijf. Maar inmiddels is zijn bedrijf omgevormd tot wat een voorbeeld voor velen zou kunnen worden. Het begon met een project rond de argusvlinder, daarna volgden wat fruitbomen en de overschakeling naar een minder forse en sober etende koesoort.

Boer Jasper2

De balans tussen op een duurzame manier puur en eerlijk voedsel produceren en tegelijkertijd het terugbrengen van de natuurwaarden in de weilanden, daar zoekt boer Jasper naar op zijn boerderij Eben-Haëzer. “Zo is weidevogelbeheer voor ons heel belangrijk. Ons grasland hebben we ingezaaid met kruiden. Een ideale plek voor insecten, waar de weidevogels weer eten aan hebben. We hebben inmiddels vijftig paar weidevogels in onze weilanden.”.

Agroforestry

Het bedrijf is bezig met een agroforestry-pilot: het gebruiken van het land waarbij het planten en beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Jasper doet dit om de koeien schaduw te geven, voor een beter microklimaat, fruitopbrengst en omdat de consumenten dit ook steeds meer willen. SBNL helpt het bedrijf om fruitbomen en -struiken aan te kopen om zijn bedrijf ook in de toekomst beter te laten floreren. Dit met behulp van crowd funding via Natuur om de Hoek, een intitiatief van SBNL Natuurfonds. Met als uiteindelijke doel: een volledig zelfvoorzienend en circulair boerenbedrijf.

argus vlinder door martijn de jong

Argusvlinder (foto: Martijn de Jong)

Insectenvriendelijk

Als ik hoor dat het slecht gaat met de insecten in Nederland, denk ik: wat kan ik daar als boer aan doen? Als ik nu zie hoeveel libellen er op mijn land zitten door simpelweg anders te maaien, word ik enthousiast.'

Kom ook!

Wil je alles weten over de stappen die de familie Meerkerk neemt op weg naar een circulair bedrijf? Wil je tijdens een rondleiding het hele verhaal van Jasper horen? Ga dan mee en meld je aan!

Programma

Datum: zaterdag 22 juni 2024

9.30 uur Ontvangst met koffie/thee/lekkers
10.00 uur Presentatie van en rondleiding over het bedrijf
11.45 uur Lunch
12.45 uur Einde programma

Voor wie?

Deze excursie is open voor donateurs en vrijwilligers van SBNL Natuurfonds. Maar ook belangstellenden die (nog) geen relatie hebben met SBNL Natuurfonds, zijn van harte welkom. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom.

Kosten:

Geen

Honden:

Svp geen honden mee ivm al het vee op het boerderij.

Aanmelden:

Meld je aan via deze link. Dit kan tot uiterlijk 20 juni 2024.

Locatie:

Boerderij Eben-Haëzer, Schoonenburgweg 13 2957 LB Nieuw-Lekkerland.
Parkeren kan op dit adres. Helaas zijn er geen goede OV-voorzieningen. OV-fiets huren op station Dordrecht is mogelijk (15 km).

Boer Jasper5

« Terug