Ontwikkeling parkbos en onderhoud van poelen Landgoed Het Jagershuis, Wehl

excursie jagershuys.jpgwoensdag 01 mei 2024

Vorige week zijn onze donateurs ontvangen door de vrijwilligersgroep 'Vrienden van het Wehlse Bos' van Landgoed Het Jagershuis voor een rondleiding over het terrein.

Met een subsidie van één van onze fondsen zijn de vrijwilligers in staat geweest om het laanbeeld te herstellen, het parkbos te ontwikkelen en het onderhoud van 3 poelen te realiseren.

Wat is er gedaan met de subsidie?

Het Jagershuis heeft een subsidie uit het Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds ontvangen waarmee 3 projecten op het landgoed gerealiseerd zijn.

- De ontwikkeling van het parkbos, een gemengd bos dat in zijn totaliteit de zogenaamde Keltische Bomenkalender vormt

Tijdens een wandeling door het parkbos kun je de boom opzoeken die aan jouw geboortedag verbonden is. Informatieborden vertellen zowel wat de ecologische als de oude Keltische betekenis is van de boomsoorten. Onder deze bomen is een variatie aan stinzensoorten aangeplant zoals wilde hyacint, sneeuwklokje en bosanemoon.

excursie jagershuys 6

- Onderhoud van drietal poelen
Twee poelen zijn geschikt gemaakt als habitat voor de kamsalamander.

- Herstel van het laanbeeld
De landgoedentree is door onderhoudssnoei van de dubbele beukenlaan hersteld.

De Vrienden van het Wehlse Bos

De enthousiaste vrijwilligersgroep van het landgoed, De Vrienden van het Bos, doen ongelofelijk veel aan onderhoud en beheer. Zij beschikken over een werkschuur waar zelfs een zagerij is. Zij zagen daar planken van bomen die kaprijp zijn op een bijna antieke zaagmachine, die na de Tweede Wereldoorlog uit België is gehaald, maar die het nog perfect doet.

excursie jagershuys 12     excursie jagershuys 16


Onze donateurs hebben een uitgebreide rondleiding gehad over het hele terrein, zijn verwend met een lekkere lunch en zijn vol nieuwe inspiratie naar huis gegaan. Onze dank gaat uit naar de vrijwilligers en we wensen hen veel plezier en veel menskracht om al het werk uit te voeren!

Ook aan de slag?

Heeft u ook een project in het landelijk gebied dat ondersteuning nodig heeft? Neemt u dan contact met ons op om naar de mogelijkheden te kjken.

« Terug