Bericht van de voorzitter

Winterfoto_MargrietPflug (5).JPG

© Margriet Pflug

donderdag 21 december 2023

Beste donateurs,

Het jaar 2023 was een jaar vol tegenstellingen. Oorlog en geweld domineerden het wereldnieuws en ook dichterbij huis werd een aantal van ons getroffen door het verlies van naasten. Maar gelukkig waren er ook veel positieve berichten. Een prachtig voorbeeld daarvan is dat alle energie, geld en tijd die is geïnvesteerd door de Vereniging Gelijkberechting Grondbezitters uiteindelijk tot een gloedvol resultaat heeft geleid! Op het hoogste (Europese) niveau is de Vereniging in het gelijk gesteld.

Dat betekent dat bij de verwerving van terreinen particulieren gelijkwaardig zijn aan Natuurmonumenten en Provinciale landschappen (TBO’s). Het "om niet" gronden van overheden ontvangen door TBO’s is dus verleden tijd. Er ontstaat een gelijk speelveld, waarbij de particuliere geïnteresseerde evenveel kans heeft op verwerving van gronden. Dit bevestigt maar weer dat particulier bezit in het landelijk gebied ertoe doet.

Voor SBNL Natuurfonds was het een goed jaar.
Onze fondsen leverden ook dit jaar een mooie financiële bijdrage aan de vele initiatieven van particuliere landeigenaren voor het herstel, beheer en onderhoud van het landelijk gebied.
En de campagne “Natuur om de Hoek” schoot uit de startblokken. Dit plantseizoenen wordt de uitvoering van de 1e tien projecten grotendeels afgerond.
In Natuur om de Hoek geven we met hulp van bedrijven, stichtingen, fondsen en omwonenden, particuliere initiatieven het financiële zetje om hun project te realiseren. Zo verbeteren we samen de bodem, vergroten we de biodiversiteit en zorgen we voor een gezondere leefomgeving van mens en dier.
Het vooruitzicht gloort om in 2024 nog veel meer projecten te ondersteunen!

IZF_8655_Nijpjes-2013-kleinEn natuurlijk verruilde SBNL Natuurfonds de Leersumse bossen voor de groene oase aan de Lek, het culturele én Unesco erfgoed Fort Honswijk. 
Deze historische plek staat symbool voor onze missie, waarin bescherming en beheer van het buitengebied centraal staat. We zien u er vast op een van de excursies het komende jaar.

Ik wens u en uw geliefden een mooie Kerst en een goed en vooral gezond 2024 toe. Of op z’n Limburgs: “ne gooje roetsj”!

met vriendelijke groet,

Frederik Nijpjes
voorzitter SBNL Natuurfonds

« Terug