De Boom van het Jaar

Voor het eerst in Nederland

Verkiezing van De Boom van het Jaar

SBNL Natuurfonds organiseert in 2018 voor het eerst de verkiezing van De Boom van het Jaar. 

Iedereen kan zijn of haar favoriete boom daarvoor aanmelden. Dat hoeft niet persé de grootste, oudste of mooiste boom te zijn. Bij deze verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. Dat zijn de elementen die belangrijk zijn voor de beoordeling.

Europese Tree of the Year.

Deze verkiezing maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. Wij hebben dit initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.

Bomen vertellen verhalen

Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’

De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar, bestaat sinds 2011. Nederland is het 14e Europese land dat aan de verkiezing gaat meedoen. Vorig jaar won de eik Jósef uit Polen. Hij kreeg 17.597 stemmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze eik de schuilplaats van een ondergedoken Joodse familie. De boom staat ook op het Poolse 100 zloty biljet en inspireert talloze bezoekers en kunstenaars.

Tijdsplanning 2018

Gedurende de periode van 21 maart tot 15 mei 2018 mag iedereen zijn of haar boom aanmelden via de website www.deboomvanhetjaar.nl. Een vakkundige jury kiest uit alle aanmeldingen 1 boom per Nederlandse provincie. Deze 12 genomineerden worden 31 augustus bekend gemaakt op de website www.deboomvanhetjaar.nl.

Van 1 september tot 15 oktober kan iedereen via de website stemmen op zijn of haar favoriet voor de nationale winnaar. De provinciale boom met de meeste stemmen wordt na 15 oktober bekend gemaakt en gekozen tot De Nederlandse Boom van het Jaar. Deze winnaar zal eind oktober op locatie feestelijk gehuldigd worden. En natuurlijk dient deze boom als de Nederlandse inzending voor de Europese Tree of the Year 2019.

 Voor meer informatie kunt u terecht bij Maaike Brasz: m.brasz@sbnlnatuurfonds.nl of 0318 57 83 57