Bedreigde Troeteleik doet mee aan de Europese Verkiezing.

Boom A58-1516-sl.jpg

foto Mark Kohn

donderdag 31 januari 2019

De Anneville-eik, de iconische boom in de middenberm van de A58 nabij Breda, is de Nederlandse nominatie voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing, die in de maand februari worden gehouden. Een stem op de boom is ook een stem voor behoud van de boom, want Rijkswaterstaat besloot eerder om de boom te kappen ten behoeve van een extra rijstrook.

Welke boom mag zich binnenkort de Europese Boom van het jaar 2019 noemen? Nederland nomineert hiervoor een opvallende kandidaat: de iconische zomereik in de middenberm van de Rijksweg A58. Deze boom won eind 2018 met overweldigende meerderheid van stemmen de eerste Nederlandse Boom van het jaar verkiezing, die werd georganiseerd door SBNL Natuurfonds.

Stemmen kan de gehele maand februari
via de website www.treeoftheyear.org.


Een terechte winnaar, want de Anneville-eik is een boom met een verhaal. De naar schatting 180-jaar oude eik maakte ooit deel uit van de statige oprijlaan van het landgoed Anneville, een buitenverblijf waar ook Koningin Wilhelmina regelmatig met haar gezin resideerde. De boom overleefde de aanleg van de Rijksweg A58 (midden jaren 80), omdat hij precies in  de geplande middenberm stond .

Sindsdien geniet de boom nationale bekendheid als herkenningspunt nabij de Nederlandse grens - wat hem de bijnaam ‘Troeteleik’ opleverde - en geldt hij in de ogen van velen ook als een symbool van natuurbehoud. Maar door de geplande verbreding van de A58 lijkt het lot van de boom nu opnieuw bezegeld. Eind 2016 liet Rijkswaterstaat weten dat boom niet gespaard kan worden, vanwege de extra kosten die daarmee zijn gemoeid.

Het grote aantal voorkeursstemmen waarmee de eik onlangs tot Boom van het Jaar is verkozen, laat zien hoezeer het sentiment leeft onder veel Nederlanders om de boom te behouden. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen heeft naar aanleiding van deze publieke steunbetuiging dan ook aangegeven het kappen van de boom te willen heroverwegen.

Als nationale titelhouder mag de zomereik nu meedoen aan de Europese Verkiezing. Vanaf 1 februari (t/m 28 februari) mogen alle Europeanen een maand lang hun stem uitbrengen op de genomineerde bomen. (let wel: er wordt gevraagd op 2 bomen te stemmen!) Vanuit SBNL Natuurfonds hopen wij uiteraard dat alle Nederlanders eensgezind achter ‘onze boom’ gaan staan en in actie komen. Want een stem op deze boom is ook een stem voor behoud van deze prachtige en kerngezonde boom.

De winnaar zal bekend gemaakt worden op 19 maart in Brussel.

STEM!

« Terug